2010. október 20., szerda

Mi az a DooM WAD?

A Doom egy számítógépes játék, amelyet 1993-ban adott ki az id Software. Egyike az első belső nézetű lövöldözős játékoknak (FPS), s újításaival fontos mérföldkőnek számít a számítógépes játékok, különösen az FPS-ek történetében.

1994-ben megjelentek az első pályatervezők és jó pár szoftvert is létre hoztak, hogy a játékokat könnyebben átírhassák (ilyen volt például a DEU is (Doom Editing Utility)). Az átszerkesztett WAD fájlok többsége egy vagy több különböző saját készítésű pályát tartalmazott és általában ezek az eredeti játék környezetét idézték, de a többi pályán új szörnyeket és elemeket lehetett találni, s később az egész játékot átformálták. Népszerű filmeket,televíziós sorozatokat, videojátékokat és további népszerű termékeket „Doomosítottak”, mint például: Alien,Batman, Dragon Ball Z, Ghostbusters, Pokémon, Red Faction, Sailor Moon, South Park, Star Wars, The Simpsons és az X-akták. A Theme Doom Patchben több filmből is található filmbéli szereplő, mint például azAlien-ből, a Predator-ból és a Terminátor-ból. Néhányan még a program hangjait is megváltoztatták a Beavis és Butt-head nevű amerikai rajzfilmsorozatéra.A játék az adatait úgynevezett WAD fájlokban tárolja (a rövidítés jelentése Where is All the Data?, magyarul "Hol vannak az adatok?"). Ez a formátum összefogja egyetlen fájlba a számtalan apró fájlt (grafikákat, scripteket, hangokat), elrejtve a felhasználó szeme elől. A játék megjelenése után megjelentek különböző segédprogramok a WAD fájlok szerkesztésére, amelyekkel a játékosok átszerkeszthették a játék kinézetét, így a Doom lett az első nagy mértékben átszerkesztett játék. A WAD fájlok átírásával lehetővé vált, hogy a rajongók létrehozzák saját készítésű játékaikat tetszőleges menüvel, pályákkal, fegyverekkel, ellenségekkel és tárgyakkal - természetesen aDoom adta lehetőségeken belül, hiszen a forráskódhoz nem férhettek hozzá a rajongók. Számos játéktervező így kezdte el karrierjét, hogy átszerkesztette a játékot - többek közt Tim Willits is, aki később az id Software fő tervezője lett. Később több játék, például az Unreal vagy a Half-Life is ezt a filozófiát követte és a módosítások készítése általánossá vált a játékiparban.

1994 és 1995 körül elkezdődött a WAD fájlok terjesztése a BBS-en keresztül, majd megjelentek a számítógépes boltokban a WAD fájlokat tartalmazó, önállóan árusított CD-k is, s némelyikhez használati útmutató is mellékeltek. Később az FTP szerverek lettek a fájlcserék elsődleges forrásai. 1995-ben hivatalosan is kiadtak egy 1830 WAD fájlt tartalmazó CD-t,Master Levels for Doom II címmel.[1] Ezen kívül még több ezer WAD fájlt hoztak létre a rajongók: az id FTP szerverén 13 000 fájl található.[2]


Szó szerint kimásolva a Wikipédiáról.

9 megjegyzés:

  1. Jó lett ez az új oldal! Remélem mostantól be fogod tartani azt hogy mindig friss bejegyzések, hírek a blogon és a legújabb videóid mindig megjeleníted akár teszt akár nem! És minden WAD-hoz ha tudsz írsz letöltési linket! ;) Amúgy tisztellek mert tetszenek a videóid!

    VálaszTörlés
  2. Köszi, megpróbálom jó szokásomat megtartani, de ha nincs semmi újdonság akkor mi az úristent írjak ki? Egy önéletrajzot? Vagy hogy milyen volt a napom? Vagy hogy a TeleShop milyen eszméletlen nagy balfaszsággal jött elő megint XD? De még nagyon fejlesztgetem ilyennel meg olyannal, szóval még lesz pár dolog.

    VálaszTörlés
  3. Úgy értettem hogy ha úgy vagy vele hogy most kicsit szünetelsz akkor azt kiírhatod hogy tisztában legyünk vele! De a lényeg hogy ha például van ez a Power Director Teszt azt kirakhatod! Meg szerintem nem baj ha olyanokat is kiteszel hogy Crash Bandicoot 3 ePSXe Emulator Teszt! Még ha nincs is köze a DooM-hoz! persze lehet hogy hülyeséget mondok! És nem is akarok bele szólni mert nagyobb rangú vagy nálam :)

    VálaszTörlés
  4. LOL, miért nevezted el a fejlécedet horror bu*inak?

    VálaszTörlés
  5. Figyelj, tudnál segíteni? Annyi a kérdésem hogy ugyebár van a blogom, azon az órát hogy tudom középre igazítani? Mit változtassak a kódon? Előre is köszönöm a választ ;)

    VálaszTörlés
  6. Nem tudom, szerintem középre nem lehet órát rakni.
    De nem tudom, am még én is kezdő vagyok még ehhez.

    VálaszTörlés
  7. Már azóta megoldottam, de köszönöm! ;)

    VálaszTörlés
  8. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  9. medievil és reptilemk423 a legjobb!!!!!!!
    ja és medievilsux egy balfasz!

    VálaszTörlés